Články

Jak zjistit atributy prvků ve výběrové množině

Jakmile je výběrová množina naplněna více prvky, lze snadno zjistit, jaké atributy prvku (barva, vrstva, typ čáry, typ prvku atp.) tyto prvky mají. Překvapivě k tomu neslouží okno Info o prvku. Odpověď na otázku typu: "Jaké barvy mají prvky ve výběrové množině?" je třeba hledat jinde.

Dialog Info o prvku vypisuje sice informace o prvcích ve výběrové množině, ale nedělá to "statisticky". Jakmile se (např.) barvy prvků ve výběrové množině trochu liší (99 bílých a jeden žlutý prvek), pak se v souhrnné zprávě dozvíme, že barvy jsou "Různé". Jenom tehdy, když v seznamu prvků v dialogu Info o prvku vybereme právě jeden prvek (v pohledu se zvýrazní), pak se jeho barvu (popř. jiný atribut) dozvíme.
alt

Podobně jako pro atribut prvku - Barva to funguje i pro ostatní atributy a vlastnosti vybraných prvků. V dialogu Info o prvku se nedozvíme, jaké barvy mají (souhrně) právě vybrané prvky. Musíme jít jinam - do okna Parametry funkce. Při spuštěném nástroji Vybrat prvek.

Jakmile rozbalíme šipkou vpravo dole i skrytou část okna Parametry funkce, můžeme na jednotlivých kartách sledovat (podle jednotlivých vlastností) jaké atributy mají právě vybrané prvky.

alt

Kromě čtyř základních atributů prvku (barva, vrstva, typ a tloušťka čáry) je zde možné zjistit i atributy speciální (typ prvku, třída prvku a šablona prvku - pokud je použitá).

Seznam zde uvedený není pouze na koukání, lze s ním aktivně pracovat (doplňovat, nebo redukovat). Pokud nechceme, aby ve výběrové množině (která vznikla např. tak, že jsme prvky v pohledu vybrali pomocí obtáhnutí obdélníkem) nebyl žádný prvek s barvou "7", stačí na příslušný řádek (zobrazena je právě karta Barva) klepnout. Podobně je možné klepnutím na dosud nezvýrazněný řádek, nějakou barvu (vrstvu, typ prvku, šablonu,...) do výběrové množiny přidat - přesněji: do výběrové množiny je přidán každý prvek, jenž má tuto barvu (vrstvu, typ, šablonu,...).

Poznámka: Počet prvků, které jsou právě nyní ve výběrové množině se z okna Parametry funkce nedozvíte. Musíte se podívat na pravý okraj Stavového řádku, kde má výběrová množina svůj "zpravodajský chlívek".

alt

Poznámka: Pokud budete přidávat do výběrové množiny další barvu (vrstvu, typ prvku, šablonu,...), a ono to nepůjde, řádek v seznamu v okně Parametry funkce jen problikne, ale nezvýrazní se, pak to není chyba, systém jen dává najevo, že v modelu není žádný prvek s touto barvou (vrstvou, typem prvku, šablonou,...).

Poznámka: Některé karty s dalšími atributy jsou skryty - podrobněji v tomto článku.

Důležité upozornění: Při přepínání a vybírání a odebírání v seznamech v okně Parametry funkce nefunguje žádné Zpět - alespoň já o něm nevím... Klasické Zpět (ve Standardním panelu nebo v nabídce Editovat) funguje jen na akce měnící výkres, Předchozí pohled (v ovladačích pohledu) funguje jen na pohledy a možnost Předešlý výběr (na pravém tlačítku) dokáže jen vrátit vyprázdněnou (nikoliv "přeměněnou") výběrovou množinu. 

 

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů
  • Žádné komentáře