Články

Rozdíly mezi složeným a jednoduchým prvkem

Při vytváření (především) 2D modelů je třeba, aby uživatel měl alespoň základní povědomí o tom, že vytváří, a pak následně manipuluje s dvěma typy prvků: S jednoduchým a se složeným. Některé nástroje (především z panelů Upravit  Skupiny) zpracují jinak jednoduchý a jinak složený prvek. Proto se podívejme, jak vypadá typický jednoduchý a složený prvek.

MicroStation bohužel nemá "přirozené lidské vnímání", a tak může být jeho logika někdy v rozporu s tím, jak situaci chápeme my. Nemilou zprávou pro člověka je i to, že pokud nastane mezi člověkem a MicroStationem rozpor, tak má pravdu MicroStation - on je majitelem rozhodujícího hlasu.

U problému typu: "Je to jednoduchý, nebo složený prvek" může nastat tato kolize: Prvek, který je dlouhý, táhne se přes celou obrazovku, má spoustu rohů, vrcholů a krkolomností, je jednoduchý. Zatímco prvek, který má pouhé dva segmenty a je zcela přehledný, krátký a nekomplikovaný, je složený. Důvod je v tom, že jednoduchý prvek se skládá z mnoha na sebe navazujících úseček, je to lomená čára, a to je z definice MicroStationu jednoduchý prvek. Složený prvek je tvořen úsečkou a navazujícím obloukem, a to je z definice MicroStationu řetězec prvků, a tedy složený prvek. 

Velmi dobře se dají prvky zkontrolovat (kdykoliv) pomocí nástroje Informace o prvku.

alt

Informace o lomené čáře (navazující segmenty jsou všechny úsečky - proto je to jednoduchý prvek).

alt

Informace o řetězci prvků (segmenty jsou jak úsečky, tak oblouk - proto je to složený prvek). V seznamu v horní části dialogu Info o prvku je možné vybrat dílčí prvek, zbytek dialogu vypíše jeho parametry, a také je v pohledu zvýrazněn.

alt

U uzavřených prvků je podobné. Mnohoúhelník o mnoha stranách zůstává jednoduchým prvkem (útvarem).

alt

Jakmile je však u prvku některá "hrana" oblá, nebo dokonce tvořena křivkou, pak to je složený prvek (uzavřený řetězec).

alt

V dialogu Info o prvku si všimněte, jak jsou složené prvky strukturovány: Obsahují hlavičku, a pod ní jsou postupně shromážděny všechny dílčí prvky. Tento jednoduchý princip má jednoduchý důsledek. Složené prvky je možné jednoduše (z již existujících dílčích prvků) vytvářet - slouží k tomu nástroje v panelu Skupiny. MicorStation pouze před určované dílčí prvky  "postaví" hlavičku, která je zastřeší a udrží pohromadě pro všechny manipulační akce typu Smazat, Přesunout, ap.. A ještě jednodušší je složené prvky rozbíjet - převádět na samostatné dílčí prvky - stačí odstranit zastřešující hlavičku. Slouží k tomu nástroj Rozložit prvek  z panelu Skupiny

V této kapitole se podívejte, jak je možné vytvořit uzavřený složený prvek pomocí speciálního nástroje Vytvořit region.

 

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů
  • Žiadne komentáre