Články

Pojmenované skupiny

Pojmenovaná skupina je typický nadstandard v "MicroStation" technologii. Ke každodení rutinní práci to člověk obvykle nepotřebuje, ale v řadě činností a postupech může pojmenovaná skupina - dobře připravená, dobře ošetřená a dobře pochopená - ušetřit čas a námahu. 

Pojmenované skupina je další možností, jak různé prvky v (2D/3D modelu nebo v archu) "pospojovat dohromady" tak, aby pro určité situace a operace (nejen manipulace, ale i způsob zobrazování) držely pohormadě. První základní možností, jak prvky "spojit" k sobě, je příslušnost ke stejné vrstvě. Pojmenovaná skupina nabízí další, na vrstvách nezávislý, způsob.

Abych vás na úvod této teoretické části trochu navnadil, tak pojmenovaná skupina je snadný způsob jak si uložit pro budoucí akce aktuální výběrovou množinu. A kdykoliv později si ji vyvolat, neboli oživit.

Dialog pro práci s pojmenovanými skupinami otevřete pomocí položky Pojmenované skupiny v nabídce Pomůcky.

alt

Dialog Pojmenované skupiny má podle mne jeden vděčný primát: Je v prostředí MicroStationu/PowerDraftu nejpřehlednější. Tvůrci uživatelského prostředí si s ním dali práci a uživatel má snadnou úlohu - jakmile princip pojmenovaných skupin pochopí, pak se v dialogu rychle zorientuje. Následující obrázek ukazuje, jak si vytvořit (třemi postupnými kroky) v aktivním modelu (zatím prázdnou) pojmenovanou skupinu. 

alt

Poznámka: Strojem "navržené" jméno pojmenované skupiny je možné kdykoliv změnit - i v situaci, kdy v ní již jsou nějaké prvky.

Poznámka: Všimněte si, že kromě sloupce "Prvky", který vypisuje, kolik je v dané pojmenované skupině prvků, je zde i sloupec "Skupiny". Pojmenované skupiny je možné hierarchicky řadit a strukturovat, a tak členem jedné pojmenované skupiny může být i jiná (podřazená) skupina. Tento zdánlivě akademický postup se ukáže výhodný především při práci se zobrazenou množinou. Abychom strukturu s vnořenými pojmenovanými skupinami lépe viděli, vyplatí se zapnout v dialogu Pojmenované skupiny ikonu zcela vpravo (Ukázat hierarchii).

alt

Nyní si připravenou pojmenovanou skupinu naplníme: Ikonu pro přidání existujících prvků naleznete v dialogu Pojmenované skupiny snadno.

alt

Nástroj, který se spustí, se však v okně Parametry funkce jmenuje Přidat do grafické skupiny. Zde je třeba vysvětlit tento mírný terminologický zmatek. Grafická slupina je velmi starý a především zastaralý pojem, technologie pojmenovaných skupin grafickou skupinu plně nahradí. Aktuálně jsou v MicroStationu/PowerDraftu nástroje, které obslouží oba (staré i nové) typy skupin. Přidat do grafické skupiny je jeden z nich. Jakmile byste v okně Parametry funkce vypnuly přepínač před položkou Pojmenovaná, tak byste postaru pracovali s grafickou skupinou - tento přepínač doporučuji nevypínat, a tak se od grafických skupin fakticky odstřihnout.

Přidávat můžete do pojmenované skupiny kdykoliv (tedy i postupně) a můžete k tomu použít výběrovou množinu. Jinak řečeno - tímto postupem je možné výběrovou množinu uložit pro další používání jako pojmenovanou skupinu. Ikonu, která naopak provede odebrání určeného (vybraného) prvku z pojmenované skupiny snadno najdete sami.

alt

Poznámka: Jeden prvek může být členem více pojmenovaných skupin.

Poznámka: Členem pojmenované skupiny mohou být i prvky z připojených referencí.

Poznámka: Přidávání a odebírání prvků do/z pojmenované skupiny je možné vracet stejně, jako jakoukoliv jinou kreslící nebo manipulační akci.

alt

Jakmile je pojmenovaná skupina naplněna nějakými prvky, lze z ní snadno udělat výběrovou množinu. Slouží k tomu nástroj Dát prvky do výběrové množiny.

alt

Každá pojmenovaná skupina má atribut, který určuje, jak se prvky z pojmenované skupiny zachovají, pokud je jeden z nich přidáván do výběrové množiny. Možnosti jsou dvě: Buď je do výběrové množiny přidán pouze vybíraný prvek, nebo je do výběrové množiny přidána celá pojmenovaná skupina, v níž tento prvek leží. Přepínač určující toto chování naleznete ve sloupci s titulem Lze vybrat v seznamu pojmenovaných skupin.

alt

===========================================

Jaké další výhody může uživateli roztřídění prvků do pojmenovaných skupin přinést? Za určitých okolností drží pojmenovaná skupina "velmi pohromadě". Jakmile se něco stane jednomu z jejich členů, tak se to stane všem členům. Jedná se o manipulační akce typu: Přesunout prvek, Smazat prvek, Změnit barvu ap. Tou "určitou okolností" je zapnutí přepínače Grafická skupina. (Ještě jedna vazba na starou technologii grafických skupin...)

alt

Tento přepínač naleznete např. v rozbalovací nabídce z ikony zámku ve Stavovém řádku, nebo na panelu přepínače (položka Vyp/Zap v této nabídce).

Důležitá poznámka: I když je prvek ve vypnuté vrstvě, a tedy není v pohledu vidět, tak se ho akce s celou pojmenovanou skupinou, jejíž je členem, týká!

Za členství v pojmenované skupině se prvek nestydí a když je na to zeptán, tak odpoví po pravdě - například na žluté bublině.

alt

Na závěr ještě jeden (podle nás teoretiků) velmi užitečný zisk z pojmenovaných skupin. Pojmenovanou skupinu je možné (podobně jako pojmenovanou ohradu) připojit jako referenci. Důsledek této možnosti je dalekosáhlý. Uživatel může pro sebe (nebo pro svého kolegu) předem připravit (tj. dát do pojmenované skupiny) ty prvky, které se budou v budoucnu hodit jako reference k jiným modelům. Stačí v dotyčném (později připojeném) modelu pojmenovanou skupinu připravit, a pak při připojování reference nepřipojit celý model, ale pouze připravenou pojmenovanou skupinu.

alt

Další využití pojmenovaných skupin viz článek o Zobrazené množině

Jaký je rozdíl mezi pasivním a aktivním členem pojmenované skupiny.

Rychlá skupina je speciální odrůdou pojmenované skupiny.

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů
  • Žiadne komentáre