Články

Výběr podle... (nové možnosti)

Ve verzi V8i obsahuje MicroStation/PowerDraft/Navigator/Bentley View novou, užitečnou, pohříchu však velmi dobře skrytou možnost, jak vybírat prvky podle "nějakých kritérií" - tedy: nejen podle obyčejných atributů. 

Při spuštění nástroje Vybrat prvek je možné pomocí rozbalovací pacičky vpravo dole v okně Parametry funkce otevřít seznam, v němž je možné vybírat prvky (naplňovat výběrovou množinu) podle jednotlivých atributů prvků - popř. podle jejich kombinace (např. všechny zelené texty ve vrstvě Popisy). Avšak záložek, podle kterých je možné kombinovat výběrové kritérium, je zde více - jsou ale před zraky "nepoučených" uživatelů skryty. 

K jejich zpřístupnění stačí obvyklý postup: nabídka na pravém tlačítku. Tento často používaný trik je popsán například v tomto článku.

alt

Výběr nyní můžeme provádět podle kótovacího stylu, textového stylu a multičárového stylu. Přičemž tyto styly mohou jednak být uloženy přímo v aktivním výkresu, druhak mohou být "přineseny" z připojené knihovny DGNLIB.

alt

Poznámka: Zbývající dvě skryté "atributové" možnosti umožňují vybírat podle průhlednosti prvku a podle priority prvku. Pomocí vícenásobného, nebo opakovaného výběru v těchto seznamech je možné snadno zadat požadované rozmezí. Např. Průhlednost v intervalu , nebo Prioritu v intervalu .

 

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů
  • Žiadne komentáre