Články

Zamknuté prvky

Často je potřeba mít jistotu, že při práci s modelem (2D nebo 3D) se určitým prvkům nic nestane, že zůstanou nehybné, neměnné, nepoškoditelné. Mechanismus, jak určité prvky uchránit před jakýmikoliv změnami, je poměrně snadný, srozumitelný a dobře aplikovatelný, jen je potřeba vědět, kde ho najít.

Prvek, kteréme se nemůže nic stát, i když kolem něj "zuří vichry a třese se země", je zamčený. Pojem "zamknutý" (angl. termín je locked) se objevuje v MicroStationu/PowerDraftu/Navigatoru/Bentley View na několika místech, v různých souvislostech, avšak vždy znamená toto: Objekt, který je zamčený, je chráněný proti jakémukoliv zásahu - kromě jediného. Zakmnutý objekt lze kdykoliv odemknout - pak se všechny ochrany zruší a objekt je vydán uživatelům na milost a nemilost.

Píši záměrně "objekt", protože zamknout lze nejen prvek, popř. skupinu prvků, ale i vrstvu a dokonce celý výkres. Jak si za chvilku ukážeme.  Začněme však se zamykáním jednoho prvku...

Nástroj Zamknout prvek (popř. Lock element) na žádném panelu nástrojů nenaleznete. Zamykání prvků je možné jen ve spolupráci s výběrovou množinou. Jakmile je nějaký prvek (popř. více prvků) ve výběrové množině, pak ožijí položky v nabídce Editovat, mezi nimi i jedna, která nás dost zajímá: Zamknout.

alt

Akce nevyžaduje žádné potvrzování, ostatně tak to je u práce s výběrovou množinou obvyklé. Jak si jistě všimnete, tak nabídku Editovat není třeba otevírat - pro zamknutí vybraných prvků stačí klávesová kombinace Ctrl+L.

Jak již bylo naznačeno, zamknutému prvku se nemůže nic stát, ani při individuálních, ani při hromadných akcích (manipulace s ohradou, nebo výběrovou množinou), jakmile se o změnu (nemusí to být jen brutální akce typu Smazat prvek, stačí posun o pár milimetrů) zamknutého prvku pokusíte, odezva je jednoznačná.

alt

Uživatel nebude přes žlutou bublinu a značku zákaz stání k akci vůbec připuštěn.

Důležitá poznámka: Zamknutý prvek je však možné kopírovat - na jakoukoliv "rozmožovací" akci (nejen Kopírovat prvek, ale třeba i Zrcadlit prvek se zapnutým přepínačem Kopírovat) se zamknutí nevztahuje. Důvod je jasný - původnímu prvku se nic nestane, je jen použit jako šablona pro svou kopii. Možnost totálního zámku - prvek je nejen nezměnitelný, ale i nezkopírovatelný - neexistuje, alespoň co já vím.

Odemknutí zamknutého prvku je snadné - stačí ho mít (opět) ve výběrové množině a tuto (pomocí položky v nabídce Editovat) odemknout (Ctrl+M). 

Druhou základní možností, jak prvky zamknout, je zamknutí celé vrstvy. Princip je stejný jako u jednotlivých prvků. Jakmile je nějaká vrstva zamknuta, pak jsou všechny její prvky zamknuty, a tedy chráněny. 

Zamknout (a také odemknout) vrstvu můžeme dvěma způsoby, buď přímo určíme vrstvu podle názvu nebo spustíme speciální nástroj, určíme prvek a skrze tento prvek zamkneme (odemkneme) vrstvu, v níž tento prvek leží. Důsledky obou těchto akcí jsou stejné - zamknutí (odemknutí) všech prvků z dotčené vrstvy.

Zamknutí vrstvy přímo provedeme v dialogu Správce vrstev ve sloupečku Zamknuta (který však v implicitním stavu dialogu Správce vrstev není vidět, proto je třeba si ho zpřístupnit - viz tento článek).

alt

Jakmile je sloupec Zamknuta přístupný, stačí klepnout na "křižovatku" tohoto sloupce a příslušné vrstvy, na obrázku je pomocí triviální značky snadno patrné, že vrstva "Plot drátěný" je zamknuta, a tedy všechny prvky ležící v této vrstvě jsou chráněné. Klepnutím na ikonu se zámečkem vrstvu odmekneme.

Zda je vrstva zamknuta, můžeme vidět v dialogu Zobrazení vrstev - i zde je však pravděpodobně nutné si sloupec Zamknuta pomocí pravého tlačítka na titulku seznamu vrstev otevřít. V tomto dialogu se však jedná jen o informaci - zámek u vrstvy nelze vypnout - ostatně žádný atribut vrstvy není možné v dialogu Zobrazení vrstev přenastavit - k tomu slouží dialog Správce vrstev.

alt

Poznámka: Zamknutou vrstvu je možné kdykoliv v jakémkoliv pohledu vidět nebo nevidět - zamknutost nemá žádný vliv na zobrazitelnost vrstvy v pohledech. Podobně znějící atribut vrstvy "Zmrazena" však takový vliv má: Jakmile je vrstva zmrazena, pak ji (a tedy ani její prvky) není možné v žádném pohledu vidět. Zmrazená vrstva jako kdyby neexistovala, lze s ní provést jen jedinou věc - "odmrazit ji".

Prvek ze zamknuté vrstvy je chráněn stejnými pravidly, jako prvek zamknutý "an sich"  - viz výše. Prvek ze zamknuté vrstvy lze kopírovat, ale jiné manipulace povoleny nejsou. Opět uživatel narazí na značku zákaz stání a vysvětlující žlutou bublinu. Jen popisek v bublině je trochu jiný. 

 

alt

V dialogu Zobrazení vrstev se skrývá nenápadná, avšak účinná a neprávem zapomínaná možnost: Zamknout vrstvu pomocí (nějakého) prvku, který v této vrstvě leží. Nástroj se jmenuje Změnit vrstvu.

alt

Po aktivování nástroje Změnit vrstvu, menu variant v okně Parametry funkce nastavte na možnost Zamknout, stačí obvyklým způsobem určit nějaký prvek ležící ve vrstvě, kterou chceme zamknout. 

Poznámka: Pokud omylem, nebo neúmyslně zamknete již zamčený prvek, nic se nestane - zůstane zamknutý, a to stále stejně. Myšlenka, že dvakrát zamknutý prvek je zamčený "dokonaleji", a tedy bezpečněji, je chybná. Podobně odemykání nezamknutého prvku nemá na tento prvek žádný vliv. 

Poznámka: Zamykání prvků (bez výběrové množiny) je možné provést pomocí příkazu CHANGE LOCK, stačí následně určit prvek, který bude zamknut.

Poznámka: Zamknuté prvky mohou být ve výběrové množině nebo v ohradě (spolu s nezamknutými prvky). S ohradou nebo s výběrovou množinou lze manipulovat bez omezení, tyto manipulace (až na kopírování) se zamknutých prvků netýkají.

Na závěr si ukážeme ještě "globální" možnost, jak zamknout ve výkresu úplně vše - včetně možnosti něco do něj přidat. Stačí triviální akce při otevírání výkresu - zapnutí přepínače Otevřít jen pro čtení.

alt

Výkres se otevře, avšak jakýkoliv pokus o spuštění manipulačního nebo kreslícího nástroje je okamžitě  odmítnut - hlášením do Stavového řádku, kde se mj. na pravém okraji objeví značka symbolizující atribut jen-pro-čtení.

alt

K tomuto tématu ještě patří tento článek o přepínači Vrstvy

 

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů
  • Žiadne komentáre