Články

Bodový mrak (novinka v V8i SS2)

Nová verze MicroStationu přináší novinku - bodový mrak (používá se i termín "bodové mračno", anglicky "point cloud"). Jedná se o datový soubor s velkým množstvím bodů (resp. uspořádaných souřadnic X,Y,Z), které vznikly například při 3D laserovém skenování. Mračno bodů může "popisovat" barokní sochu, fasádu renesančního domu, městskou zástavbu, nebo i celé Krkonoše. 

3D bodů v bodovém mračnu je zpravidla opravdu hodně - počítají se na milióny, problém není v tom je zobrazit, ale zobrazit je opravdu velice rychle, protože při pomalém zobrazování by jakákoliv akce s pohledem (Lupa, Detail, Otočení,...) trvala neúměrně dlouho.

MicroStation s bodovými mraky pracuje podobně jako s rastrovými referencemi (tj. se 2D obrázky) - technologicky to jsou vlastně 3D obrázky, protože každý jednotlivý bod má kromě všech tří souřadnic také možnost si pamatovat a v pohledu zobrazit svou barvu.

V MicroStationu je zabudován engine firmy Pointools, která je předním dodavatelem technologií na sběr a následné zpracování bodových mračen. Nástroje v MicroStationu umožní mj.:

  • Připojit bodové mračno

  • Prohlížet bodové mračno

  • Získávat informace o bodových mračnech

  • Bodové mračno ořezávat

  • Najíždět na body v bodovém mračnu a měřit mezi nimi vzdálenosti

Z tohoto krátkého výčtu je zřejmé, že se bodové mraky opravdu hodně podobají rastrovým obrázkům - jen s tím rozdílem, že jsou 3D. Pokud byste se snažili bodový mrak zobrazit ve 2D modelu, tak byste nepochodili. Systém vás včas zarazí.

Základním nástrojem pro práci s bodovým mračnem je dialog Bodové mraky, který otevřete pomocí položky Bodový mrak v nabídce Soubor.

alt

Dialog nápadně připomíná Raster Manager. Bodových mraků může být připojeno (1. ikona) naráz více, bodový mrak je možné kdykoliv odpojit (2. ikona), lze ho oříznout - nakreslením obdélníka - (3. ikona) z bodového mračna se ukáže pouze vnitřek  obdélníka (promítnutý v ose Z pohledu), nebo určením 3D krabice - z bodového mračna se ukáže vnitřek krabice. Krabici (minimální kvádr obklopující body v bodovém mraku) je možné vidět i na přiloženém obrázku, je to vlastně 3D obměna 2D obdélnika, který vymezuje pixely rastrové reference.

Podobně jako pro 2D rastry je možné pod seznamem určit, v jakých pohledech bodový mrak uvidíte. V řádku s názvem bodového mraku je možné ovlivnit několik parametrů. Ten první: Hustota určuje, kolik (vyjádřeno procenty) bodů z bodového mraku uvidíte. Hodnota 80 znamená, že z každých 10 bodů jich uvidíte 8, Hodnota 10 znamená, že uvidíte každý desátý bod, Hodnota 100 znamená, že uvidíte body všechny. Tento parametr může výrazně ovlivnit rychlost zobrazování bodových mračen v pohledech. "Zředěním" bodového mraku může uživatel zobrazování - třeba při otáčení pohledu - urychlit. Za zmínku ještě stojí sloupec Ukotven, který určuje, zda bodový mrak je, či není ukotven. Je-li ukotven - pak sedí pevně ve svých 3D souřadnicích. Není-li ukotven, je možné ho obvyklými nástroji MicroStationu zpracovat (posunout, otočit, změnit velikost ap.)

alt

Součástí instalace MicroStationu není (zatím) žádné bodové mračno - pokus si ho chcete vyzkoušet, si zkuste stáhnout dvě ukázková bodová mračna, která byla připravena na (dnes již nnedostupných stránkách firmy Pointools), jedná se o typická blush americká blush data:

Románský kostel Narození panny Marie v Holubicích (7 km jižně od Kralup nad Vltavou)

Univerzitní knihovna Altenburg v Německu (pravděpodobně v Lipsku, ale nejsem si jistý)

 MicroStation podporuje bodová mračna v různých formátech - POD, BIN, CL3, FLS, RDB, PTX, ... - jejich úplný přehled získáte, když se podíváte, jaké typy souborů je možné připojit: Nabídka Soubor->Připojit v dialogu Bodové mraky. MicroStation umožňuje aktivní bodový mrak do těchto souborů převádět nebo exportovat: Soubor->Převést/Exportovat. Z bodového mraku je možné vytvořit  standardní ASCII soubor se souřadnicemi - (pomocí Exportu). 

V tomto článku naleznete podrobnosti, jak je možné bodový mrak v pohledu ukazovat. Jako obrázky jsou použity náhledy na holubický románský kostel.

Návod, jak omezit hustotu bodů v bodovém mraku

(Snad) dočasná nesnáz při tisku bodového mraku do 3D PDF

Bodový mrak je velmi nová technologie a předpokládám, že bude ještě jak v prostředí MicroStationu, tak i při sběru dat výrazně posílena. Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti?

Aplikace PointTools

 

 

 

 

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů

Lidí v této konverzaci

  • Host (palo)

    :